Het eerste hapje van je baby
Het is een geweldig moment wanneer je baby zijn eerste hapje krijgt. Houd de camera in de aanslag want dit wil je vastleggen. Hoe zal je kindje reageren? In ieder geval verrast. Sommige zullen gelukzalig smakken en andere zullen schrikken en niet weten wat te doen.
Het Voedingscentrum adviseert om tussen de vier en zes maanden naast (moeder)melk aan de eerste hapjes te beginnen. Als richtlijn kun je beginnen wanneer je baby zelfstandig kan zitten. Start nooit voor je baby vier maanden is, de darmpjes zijn dan nog niet genoeg ontwikkelt en het verhoogt de kans op allergieën. Vanaf zes maanden vormt vaste voeding een belangrijke aanvulling op de melk. Je baby heeft dan die extra voedingsstoffen nodig voor zijn ontwikkeling.
Oefenhapjes
Het zijn eigenlijk niet meer dan een aantal lepeltjes per dag van een gepureerd of geprakt papje groente of een fruithapje. Een goede richtlijn is om te beginnen met één of twee keer per dag drie à vier lepeltjes, tussen de voedingen in. Dankzij deze hapjes went je baby aan andere texturen en smaken dan melk. Ga er speels mee om en probeer allerlei smaken uit. Het is leuk om te zien welke smaken jouw baby het lekkerst vindt. Volg de behoefte van je kindje en laat het rustig wennen. Het zijn oefenhapjes, nog geen vervanging van borstvoeding of flesvoeding.
Met welke smaken beginnen?
Begin met zachte smaken, denk aan: banaan, perzik, wortels of bloemkool. Dan is het verschil met de zoete melkvoeding niet zo groot. Als dit goed gaat, kun je je baby ook andere smaken laten proberen zoals: doperwt, broccoli of pompoen. Of je nu zelf maakt of een kant en klaar potje koopt, beide zijn even gezond. Potjes zijn erg gemakkelijk voor onderweg of als je eens een dag geen tijd hebt.
Wat als het niet lukt?
Wil je baby echt niet? Baby draait het hoofdje weg of houdt bijvoorbeeld de lippen stevig op elkaar? Besef dan dat dit helemaal niet erg is. Probeer het later gewoon nog een keer. Volg de behoefte van je kindje, we zeiden het al. Het is een proces van langzaam wennen. Ondertussen kun je wel een lepeltje geven om mee te spelen. Door daaraan te sabbelen went je kindje alvast aan een lepel in de mond. Tot 6 maanden komt je kindje geen bouwstoffen, vitamines en mineralen tekort.
6 maanden
Pas als je kindje 6 maanden is, is het belangrijk dat het menu gevarieerder wordt dan alleen borstvoeding of flesvoeding. Dan zijn extra bouwstoffen en vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten, aardappelen en fruit echt nodig. Om het eten van fruit en groente te stimuleren bekijk eens de Baby Fruitspeen & Bijtring
Bekijk ook het blogartikel: